abaküs
hesap makinesi
icat
icatlar ve mucitleri
leblebi
mucit
tarihçe
teknoloji
wilhelm schickard
İcatlar ve Mucitleri - Hesap Makinesi
Tarihsel gelişim boyunca insanoğlu hep bir şeyleri hesaplama ihtiyacı duymuştur. Çarpım tablosunun milattan önceki yıllarda bulunmuş olması bile bunun kanıtı. İlkel ticarette ben sana 3 elma verdim ama senden 5 tane armut istiyorum sorunsalının giderilmesi için toplama işlemi yapabilmemiz lazımdı. Çözüm olarak abaküs keşfedildi. Matematiğin, mimarinin, tıbbın yani bütün bilimsel alanların ve insan hayatının da gelişmesiyle daha büyük sayılarla, daha hızlı sonuca ulaşma gereği doğdu tabii ki. Burada da en büyük kurtarıcımız hesap makineleri oldu.
Her ne kadar hesap makinesini Blaise Pascal'ın icat ettiği düşünülse de Alman tarihçi Franz Hammer'ın bulduğu belgeler, ondan 18 yıl önce Wilhelm Schickard'ın hesap yapan bir saat icat ettiğini gösterir. Schickard'ın icadı daha önce bulunmasına karşın Pascal'ın icadından daha gelişmiş özelliklere sahipti. Toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerini aynı anda yapabiliyordu. İşlemler 6 haneye kadar devam edebiliyor ve basamaklar yetmeyince bir zil çalarak uyarı veriyordu. 1957 yılında belgeler ortaya çıkarıldı ve hesap makinesinin gerçek mucidi olan Wilhelm Schickard tarihe adını yazdırdı. 1820 yılında da Charles Xavier Thomas de Colmar, Fransa'da ilk ticari hesap makinesini üretti.
Günümüzde kullanılan mikroişlemcili hesap makinesinin mucidi de Jack Kilby'dir; kendisi 1967 yılında birkaç arkadaşıyla birlikte ilk portatif hesap makinesini tanıttı. Ve bugün bildiğimiz manadaki hesap makineleri üretilmeye başlandı. Clive Sinclair de İngiltere'de 1972 yılında Sinclair Executive adında hesap makinesi icat etti. İlk cebe sığan bu hesap makinesi sonuçları LED ekranda gösteriyordu.
Teknoloji ilerlemeye başladığında durdurmak da, yetişmek de mümkün olmuyor. Şuan bir çok işlem için cep telefonlarımızın içerisinde bulunan hesap makinelerini kullanıyoruz. Daha teknik çalışmalar için de onlara uygun dizayn edilmiş hesap makinelerimiz var. Eskiden üretilmiş hesap makinelerinin yazı stiliyle ' LEBLEBİ' yazmış mıydınız sizler de?
Çok güzel bir yazı olmuş. Bu tür bilgi veren yazıları çok seviyorum :) Emeğinize sağlık...
YanıtlaSilTeşekkürler :) Böyle yazıları yazmaya devam edeceğiz.
SilBir şey fark ettim hep icatların sahibi ilkte yanlış biliniyor mesela telefonu Graham bel icat etmemiş ampulü de Edison. Ben muhasebe okuyorum hesap makinesiyle bol bol leblebi yazıyorum sırasıyla sayılar 1837837 :))
YanıtlaSilDoğru bir tespit. Nedense öyle olmuş gerçekten de. Tam da size hitap eden bir yazı olmuş öyleyse.
SilGüzel bir icat yazısı daha..Gerçekten bu yazılarınızı okurken bir şeyler öğrenmek hoşuma gidiyor. Teşekkürler
YanıtlaSilBen teşekkür ederim :) Sevindim beğenmenize.
SilEvet benim de leblebi yazmışlığım var :)Zaman ne kadar hızlı geçiyor :)
YanıtlaSil:)) Ahh ahh hem de hiç fark ettirmeden.
Sil