fare
fare kapanı
herşey
icat
icatlar ve mucitleri
mucit
Fare Kapanı - İcatlar ve Mucitleri
Pek hoş bir konu olmasa da geçmişte insanlığın çok işine yaramış olan bu icattan bahsetmeden geçmek olmazdı. Dilerim hiçbirimiz bu icada ihtiyaç duymayız ama duyarsak mucidine teşekkür etme ihtiyacı hissedebiliriz ;)
Fare kapanı, yüzlerce yıl mucitlerin zihinlerini meşgul etmişti ama 19. yüzyıl ortalarından itibaren yalnız ABD'de dört bini aşkın fare kapanı patenti verildi. Klasik şekli, çizgi filmlerdeki gibi, icadından beri geçen yüzyılı aşkın süredir hala kullanımda olan yaylı tuzak yani kapandır.
İlk yaylı kapanı icat eden William Hooker patentini 1894'te aldı ve "Out of Sight" ( Gözden Irak ) adıyla pazarladı. Beş yıl sonra, John Mast çok benzer bir alet icat etti ve bugün dünyanın en çok satan fare kapanı olduğu söylenen "Victor"u pazarlamak için Lilitz'de bir fabrika kurdu. Hooker'ın "Out of Sight" patentini almasından dört yıl sonra, James Henry Atkinson bir başka fare kapanının patentini aldı. Ardından 30 Aralık 1898'de "fare, sıçan benzeri zararlılar için geliştirilmiş pedallı kapan"ın patentini almak üzere başvuruda bulundu. Pedallı kapan, ancak fare kapanın üzerine bastığında harekete geçiyordu. Atkinson'ın 1899'da patentini aldığı "Little Nipper" isimli klasik fare kapanı içine konulan yem çekilirse çalışıyordu. "Little Nipper" bugün de olduğu gibi, Gwent'teki tel fabrikası Procter Brothers tarafından üretilmişti.
Fareleri sevmez büyük çoğunluk. Pis olduklarından ve görünüşlerinin de itici olmasından kaynaklanır herhalde. Evlerimizde nereden geldiğini bilemediğimiz bu canlılarla karşılaşınca çığlığı basıveririz. Ondan kurtulabilmenin en kolay ve pratik yolu da hep bu kapanlar olmuştur. Bunu yaptığımız için dilerim bizi affediyorlardır çünkü davetsiz misafir de olsalar onların hayatlarına son veriyoruz.
Gerçekten farelerle kötü anıları olan birisi olduğum için teşekkür ederim mucitlerine :)
YanıtlaSil:) Bir daha teşekkür ederiz o zaman
SilSivri sinekler de yaşam malitemizi olumsuz yönde etkiliyor evimize girdiklerinde ama biliyoruz ki her yaratığın bir yaratılış hikmeti olmalı. Yılanlar, çıyanlar gibi.
YanıtlaSilTabii ki bundan kimsenin şüphesi olduğunu zannetmiyorum.
SilBeni acı acı düşünmeye itti yayının Sinem kızım. Hayat ne garip geliyor bazen... Hayvan adı altında bir çok cins. Kimilerini içimize sokarak sevmek isterken, fare fındık faresi bile olsa dev cüsseli adamları dahi bazen korkutacak kadar ezberlemiş beyinlerimiz. Ama en izbelerde dolaştıkları için insanlığa tehlike olan bu minik yaratıkları öldürmek yine de bir canlı olduğu için, kapanların en çabuk sonuç alanını bulmak adına çalışanları kutlamak lazım. Diğer türlü ben de bu işlemlerin işkence gibi yapılmasından son derece rahatsız olan bir yapıya sahibim. Araştırıp bizlerle paylaştığın için teşekkürler kızım. Güzel bir hafta sonu dileklerimle :)
YanıtlaSilÇok haklısın Ece Ablacım. Tehlikelerden korunmak için çoğunlukla öldürüyor insanoğlu. Artık ne kadar doğru ne kadar yanlış bilemiyorum ama gerçek bu.
SilSana da iyi hafta sonları dilerim :)
Fare kapanı da bence önemli bir buluş.
YanıtlaSilBence de.
Sil