bilgisayar
herşey
icat
icatlar ve mucitleri
mucit
Bilgisayar - İcatlar ve Mucitleri
İlk yıllarında bu hale gelebileceği tahmin edilebilir miydi bilmem ama günümüzde ayrılmaz bir parçamız olan bilgisayar bu haftaki icatlar ve mucitleri köşesinin konusu. Haydi hep birlikte bakalım bilgisayar nasıl ve ne zaman ortaya çıkmış?
İlk analog bilgisayar 1931 yılında Vannevar Bush tarafından yapıldı. İlk sayısal bilgisayar ise George Stibiz tarafından 1939'da New York'taki Bell Laboratuvarında üretildi. Stibiz ikili sistemi bu makinaya uygulayarak kompleks sayılarla aritmetik işlemler yapılmasını sağladı. Asıl önemli gelişme II. Dünya Savaşı'ndan sonra başladı. Haward Aitken, IBM ile işbirliği yaparak 1944'te MARK 1'i tamamladı. Bu bilgisayar küçük kapasiteli olmasına rağmen o günün koşullarında büyük bir başarı olarak kabul edildi. Mark 1'e bilgiler delikli kartlarla veriliyor ve sonuçlar yine delikli kartlarla alınıyordu. Bir grup bilim adamı tarafından 1945'te ise ENIAC isimli bir bilgisayar yapıldı. ENIAC askeri amaçlar için geliştirildi. Radyo lambaları kullanılıyordu ve MARK 1'e göre oldukça hızlıydı. Bu bilgisayar ile elektronik bilgisayara geçiş başlamış ve mekanik donanım yerini elektronik devrelere bırakmıştır.
Ticari amaçlarla kullanılabilen ve seri halde üretimi yapılan ilk bilgisayar UNIVAC 1 oldu. Bu bilgisayarın giriş-çıkış birimleri manyetik banttandı ve bir yazıcıya sahipti. Aynı yıllarda IBM 701 bilgisayarı piyasaya çıktı. Bu bilgisayarın vakum tüplü ve basit biçimde programlanabilen bir yapısı bulunuyordu. IBM firması 1958'den itibaren bilgisayarda vakum tüpleri yerine diot ve transistörleri kullanmaya başladı. Buna bağlı olarak daha küçük, hafif ve daha az ısınan bilgisayarlar pazarlandı. Ayrıca bilgi depolama ortamları olarak disk ve tamburlar kullanılmaya başlandı. 1970 yılından itibaren geniş çapta bütünleşik devrelerin kullanılmaya başlanması bilgisayar devrimine yeni boyutlar kattı. Özellikle 1993 yılından itibaren, her geçen gün geniş bellekli ve hızlı bilgisayarların yanı sıra güçlü programlama dilleri ve işletim sistemlerinin ortaya çıktığı dikkati çeker.
Günümüzde teknolojinin geldiği nokta beni çok şaşırtıyor olsa da gelecekte görebileceğim ve hiç aklıma gelmeyecek olan makinelerle karşılaşacağımı biliyorum. Şaşırma hakkımı onlara saklamaya karar vermiş olsam da kimi zaman durup etrafımı izlediğimde geldiğimiz bu nokta aklımın başımdan gitmesine yetiyor. Dilerim teknoloji insanlığın, dünyanın, evrenin faydasına kullanılmak üzere ilerler.
Bence ne kadar çok teknoloji bize o kadar insanlığımızdan kaybettiriyor. Mesela ailede herkesin bilgisayar ya da cep telefonu ile ilgilenmesi, birbiriyle konuşmamasi. Hem aile ilişkileri zayifliyor hem de insan yalnızlaşıyor. E bunun yanında yaydikları radyasyon da cabası.
YanıtlaSilÇok haklısın. Kontrollü kullanmak şart elektronik eşyaları. Her şeyimizi etkileyebiliyorlar.
SilBu kadar hayatımızda olan, ama sıfır bilgiye sahip olduğum bilgisayarlar. SAyende tarihçesini öğrenmiş olduk. Ellerine sağlık Sinem
YanıtlaSilTeşekkür ederim :) Amacım da bu zaten. Sevgiler
SilBelgeselini izlemistim ilk bilgisayarin dogus hikayrsinin. Iyi ki olmus mu desek çogu vaktimizi aldigi için hayiflansak mi...
YanıtlaSilBence iyi ki olmuş elbette bunu doğru şekilde kullanması gereken bizleriz. Çok kullanıyorsak ya da yanlış amaçlar için kullanıyorsak suç tamamen bizde.
SilTeknoloji hızla ilerliyor ama biz ne kadarına adapte olabiliyoruz orası meçhul. Eski zamanlarda icatlar arasında bin yıl, yüz yıl gibi zamanlar geçerken yakın geçmişte bir kaç yılda hatta zaman zaman bir kaç ayda ne devrimler gerçekleştirilmiş teknoloji ve insanlık adına. Elbette kullanma konusunda dozunu iyi ayarlamak gerekiyor, yoksa faydadan çok zararını görüyoruz hayatımızda. :)
YanıtlaSilHiç sorma. O kontrolü kaybettiğimiz an hayat içinden çıkılamaz bir hal alıyor. O dengeyi iyi sağlamak lazım ama bence iyi ki teknoloji var :)
Sil