bayram
dini bayramlar
herşey
kutsal günler
Türkiye
Kutsal Gün Cenneti Türkiye -2-
Diğer yazımda da belirttiğim gibi ülkemiz farklı topluluklar içeren bir cennet. Böylece daha zengin ve daha güzel. Bizlere düşen herkesin birbirine hoş görü göstermesi ve hep birlikte daha mutlu yaşayabilmek. Haydi ülkemizde başka hangi bayramlar kutlanıyormuş incelemeye devam edelim.
Ermenilerin Kutsal Günleri
Avak Şapat: Ermenilerin "Büyük Hafta"sı. Bu haftada her gün İsa'nın çarmıha gerilmesiyle ilgili önemli bir olayın anısı yaşatılır. Perşembe, İsa'nın son akşam yemeği günüdür. Aynı gün akşamüstü ruhaniler, kilisede küçük çocukların ayağını yıkarlar. O akşam, yeşil mercimek yenir ve bunun Meryem Ana'nın gözyaşlarını simgelediğine inanılır. Cuma sabahı İsa'nın haça gerilmesi ve insanlığın günahları için ölmesi, akşamüstü kaya mezarına gömülmesi anısına ayinler düzenlenir.
Diyarnıntaraç: Ermeniler, İsa'nın doğumunun 40'ıncı gününü ve tapınağa sunuluşunu 14 Şubat'ta kutlar. Eski Ahit'te "İlk doğan her erkek çocuk Rab'be adanmış sayılacak." dendiğinden İsa da buna uygun olarak sünnet edilmiş ve kırkında Kudüs'teki tapınağa götürülmüştür.
Dzununt: Ermeniler, Noel'i yani Doğuş Yortusu'nu, Vaftiz Yortusu ile birlikte 6 Ocak'ta kutlar. Ermeni çocuklar 5 Ocak gecesi şarkılar söyleyerek evleri dolaşır ve İsa'nın doğuşunu müjdelerler.
Dzağgazart: İsa Kudüs'e girerken halkın onu çiçekli dallar ve zeytin dallarıyla karşıladığı söylenir. Ermeniler, bunun anısına 23 Mart'ta kiliseyi zeytin dallarıyla, taze çiçeklerle donatır.
Hampartsum: Surp Zadik'in 40. gününde Ermeniler, İsa'nın göğe yükselişini, Hampartsum'u kutlar.
Pun Paregentan: Büyük Oruç'un arefesinde Pun Paregentan karnavalını kutlarlar.
Surp Asdvadzadzin: Meryem Ana'nın Tanrı huzuruna alınması yortusunda, üzümlerin olgunlaşma zamanına denk geldiği için üzümü de kutsarlar. Her yıl Pun Paregentan'dan bu yortuya dek üzüm yemezler. Ayinden sonra herkes, kutsanan üzümlerden bir parça alıp yer.
Surp Zadik: Paskalya Bayramı olarak bilinen Surp Zadik'te özel sözler söyleyerek bayramlaşırlar. Bu gün insanlar birbirine kırmıza yumurta armağan ederler.
Müslümanların Kutsal Günleri
Aşure Günü: Aşure kelime anlamıyla, Arabi ayların ilki olan Muharrem ayının 10'uncu günüdür. Bir inanışa göre Nuh Peygamber, tufandan kurtulduklarında, gemide kalan çeşitli erzaktan tatlı bir aş pişirilmesini söylemiştir. Zamanla bu çorbaya aşure denmiştir. Muharrem'in 10'u, aynı zamanda Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edildiği gündür. Bu nedenle Aleviler'de aşure, Kerbela'da şehit olanların ruhu için pişirilir.
Berat Kandili: Kameri takvimde Şaban ayının 14. gününü 15'ine bağlayan gecedir. Beraat , temizlik, arılık; hastalıktan, borçtan, suçtan kurtulma, erdem, olgunluk, iyilik, güzellik gibi niteliklerde benzerlerinden üstün olma anlamına gelir.
Hicri Yılbaşı: Hz. Muhammed'in, Ebubekir ile birlikte Mekke'den Medine'ye göçü, Hicri takvimin başlangıcıdır. Hicret, İslam'ı yaymada Hz. Muhammed 'in başarıya ulaşmasını sağlayan en önemli olaylardandır. Hicri takvim kameri sisteme göre düzenlenmiştir. 354 günlük bir yıl, 29 veya 30 gün süren 12 aydan oluşur. Başlangıcı Muharrem ayıdır.
Kadir Gecesi: Kadir'in sözlük anlamı her şeye gücü yetendir. Allah'ın sıfatlarından biri olarak kullanılır. Kadir Gecesi, Ramazan ayının 26. gününü 27. güne bağlayan gece olarak kabul edilir. Bir yoruma göre, Kur'an-ı Kerim önce en üst semadan dünya semasına bir bütün olarak inmiş, daha sonra 22 yılı aşkın bir sürede Hz. Muhammed'e ilk kez bu gece inmeye başlamıştır. Kadir Suresi'nde, Kadir Gecesi'nin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilmiştir.
Kurban Bayramı: Müslümanlar'ın iki önemli bayramından birimidir. Kurban ve Ramazan bayramlarına özgü olmak üzere, bayramın ilk günü, sabah, cemaatle birlikte iki rekat Bayram Namazı kılınır. Kurban Bayramı dört gün sürer. Bu bayramda kurban kesmek vaciptir. Kurban, genellikle bayramın birinci gününde kesilir. Kurban etinin üçte biri fakirlere, üçte biri eşe dosta ikram edilir. Geri kalan bölümü de kurbanı kesen aileye kalır. Bazı kimseler de sadece yoksul ve muhtaç olanlara dağıtmak için kurban keserler.
Mevlid Kandili: Mevlid, doğmak, doğum yeri ve günü anlamlarını birlikte içerir. Müslümanların en kutsal dini gecelerinden biri olan Mevlid Kandili, Miladi 571 yılında Rebiu'l Evvel ayının 12. gecesi dünyaya gelen Hz. Muhammed'in doğum yıl dönümü olarak kutlanır.
Mirac Kandili: Müslümanlıkta Mirac, Hz. Muhammed'in, bir gece Mescid-i Aksa'dan Allah'ın dilediği yüksekliklere çıkarılmasıdır. Bu gecede Cebrail, Hz. Muhammed'i Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya götürmüş, oradan da göklere yükseltmiştir. Allah, ona ve ümmetine beş vakit namazı bu gecede farz kılmış, Bakara Suresi'nin son ayetlerini indirmiş, cenneti cehennemi göstermiş, cemaliyle müşerref kılmıştır.
Ramazan Bayramı: Müslümanlar, Ramazan Orucu'nun bitiminde başlayan bayramın hazırlıklarına arefe gününden başlarlar. Evler temizlenir, bayramlıklar alınır, özel yemekler hazırlanır. Arefe günü, kabir ziyaretleri yapılır. Bayramın ilk günü sabahı, cemaatle birlikte iki rekat bayram namazı kılınır.
Regaip Kandili: Regaip gecesinde, namaz kılan Müslümanların Regaip Kandili de Recep ayının ilk cuma gecesidir. Allah'ın rahmetinin, lütuf ve inayetinin bol bol üzerinde olacağına inanıldığı gecedir.
Ramazan Orucu Başlangıcı: Müslümanlara orucun farz kılındığı kutsal Ramazan Ayı, Müslümanların ibadetle geçirdikleri, günahlarını affettirmeye, sevaplarını arttırmaya çalıştıkları bir aydır. Her gün sahurdan iftara kadar hiçbir şeyin yenilip içilmediği Ramazan Ayı boyunca Kur'an-ı Kerim okunur, teravih namazı için camilere gidilir. Hurma, pide ve güllaç Ramazan Ayı boyunca sofraları süsler.
İşte eksiğiyle fazlasıyla ülkemizdeki kutsal günler bu şekilde. Diğer yazıya ulaşmak için buraya tıklayabilir ve rehber niteliğindeki bu yazı dizisini detaylıca inceleyebilirsiniz. Sevgiler :)
Ermenilerin kutsal günlerini duymamıştım hiç :)
YanıtlaSilBen de yazarken öğrendim. Aynı ülkeyi paylaştığımız insanlara ne kadar yabancıyız değil mi?
SilGüzel bir rehber olmuş gerçekten eline sağlık:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim :)
SilMerhaba bende bloguma beklerim sevgiler 😊
YanıtlaSilbayankirpikk.blogspot.com
Tabii gelirim :) Hoş geldiniz
Silİlk defa duyuyorum ben de 🙈 Hristiyanlarla ortak kutladıkları günler olması şaşırttı beni aslında. Paskalya bayramı gibi. Tabi Ermenilerdeki adı daha farklıymış ☺
YanıtlaSilTemelde benzer şeyleri kutluyor olsak da isimler farklı oluyor :)
SilÇok güzel bir konu ve gerçekten güzel yazmışsınız, tebrikler. Ben de beklerim.
YanıtlaSilTeşekkür ederim :) Gelirim tabii
SilHarika bir derleme olmuş, emeğine sağlık öncelikle. İkisini de okudum yazıların. Aklımda tutması çok zor tabi, çok fazla var. :) Ben bizimkiler hariç diğer inançların dini günlerini fazla bilmediğimi fark ettim. Her anlamda ne kadar zengin bir miras bırakılmış bizlere, çoğundan haberimiz bile yok, farkına varamıyoruz. Herkesin üstüne düşeni yapması dileklerimle. :)
YanıtlaSilDileklerini paylaşıyorum sonuna kadar. Eskiden çok daha saygılıymışız farklı dinlere mensup kişilerin kutsal günlerine ve kutlamadan geçmezmişiz. Hep öyle anlatılır. Artık düşman gibi tanıtıldığımızdan herkes uzak, kimse bilmiyor. Dilerim bu da düzelecek.
SilIki yazini da ilgiyle okudum. Bir istanbullu olarak bildigim seyler ancak çok bilmeyen var. Yorumlarda ermenilerin hristiyanlarla benzerlik gösterdigi yazilmis bu noktayi düzelteyim. Ermwniler katolik ve gregoryen olarak ayrilir, rumlar ve süryaniler ortodokstur diger hristiyanlar katoliktir. Hepsi hristiyan yani. Sünni alevi gibi ayrilirlar sadece.
YanıtlaSilBilgilendirme için çok teşekkür ederim :) Ne kadar araştırırsak araştıralım eksik kalan yerlerimiz oluyor. Böyle güzel yorumlarla da eksiklerimizi tamamlıyoruz.
Sil