Gap turu yazılarına bir süreliğine ara vermiştik artık devam etme vakti geldi. Gap'la ilgili diğer yazılar için buraya tıklayalım lütfen ve Midyat meydanında çekilmiş resmimizle başlayalım.
Meydandaki bu saat kulesiyle Midyat aslında birazdan ne güzelliklerle karşılaşacağınızı haber veriyor size. Saat kulesinden yukarı doğru yavaş yavaş ilerlemeye başlayınca doğal bir film platosunda buluyorsunuz kendinizi ve diyorsunuz ki keşke yeni yapılarda bu şekilde yapılsaymış.
Bu güzel yapılar arasında dolaşırken biraz Midyat'tan bahsedelim. Etrafınızda da kolayca görebileceğiniz gibi burada taş işlemeciliği oldukça profesyonel boyutlara ulaşmış. Binalar üzerindeki güzel oymalara hayran kalıyorsunuz gezerken. Diğer bir hayran bırakan el işçiliği ise 'Telkari'. Günümüzde altın ve diğer madenlerle de yapılıyor olsa da bence Telkari'nin makbulü gümüştür. Midyat'a gittiğinizde almadan dönmeyin bence. Yalnız benden size bir öğüt, beğendiğiniz, orijinal bir model bulana dek bütün gümüşçüleri yılmadan gezin. Eh bu olsun diye alırsanız sonra ki gümüşçü de gözlerinizi alamadığınız bir modelle karşılaşıp pişman oluverirsiniz.
Gören herkeste hayranlık uyandıran Midyat evlerinin hangi maddeden ve nasıl yapıldığını bir siteden yardım alarak anlatmak istiyorum sizlere.
Midyat evlerinde kullanılan malzeme kalker taşıdır. Açık renkli, sarımsı yapıdaki bu taş çok kolay kesilebilmesinden dolayı rahat bir şekilde işlenebilirdir ve bu sayede zengin süslemeler elde edilmiştir. "Eee bu taş kolay kesilip işleniyorsa nasıl sağlam kalıyor?" diye bir soru geliyor hemen akıllara. İstenilen şekil verildikten sonra ocaklara sokulan bu taş, ocaktan çıktığında iklim koşullarından etkilenmeyecek bir şekilde sertleştiğinden sapasağlam ayakta bu evler.
Belirli zaman dilimlerinde taşların temizlenmesi için taş kırıntıları kum haline getirilerek bu kumla duvarlar ovularak temizlik gerçekleştirilir. Duvarların örülme işlemi sırasında ise kireçle karıştırılan bu kumdan harç elde edilir. Duvarlar bu şekilde örülür. Midyat'la ilgili daha detaylı ve ilginç bilgilere ulaşmak için bu linke tıklayabilirsiniz.
Midyat'a gidene kadar buranın dinlerin ve dillerin buluşma noktası olduğunu bilmiyordum. Hoş sadece Midyat değil, neredeyse Güneydoğu Anadolu'daki tüm kentler öyleymiş, gidince öğrendim ve öncesinden bilmediğim için kızdım kendime. Bu bölgelerde İslam, Hristiyanlık ve Yezidilik genellikle karşılaşılan dinler. Genellikle konuşulan diller ise Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice. İşte böyle zengin bir kültüre sahip Midyat'a Diller ve Dinler Şehri de deniyor.
Sizi güzel mi güzel Midyat resimleriyle baş başa bırakıyor ve ülkemizin bu bölgesine gitmeyi fazla geciktirmemeniz gerektiğini salık veriyorum :)
Bu odaya girer girmez Game of Thrones canlandı gözlerimde, sizlerle paylaşmadan duramadım.
Konuyla İlgili Düşüncenizi Yorum Bölümünde Paylaşabilirsiniz